Què és l’ansietat?
L’ansietat és una resposta anticipatoria davant una amenaça futura. És, per tant, una reacció natural d’alarma davant de la percepció d’un perill potencial o d’una pèrdua de control sobre l’entorn.
Quins són els símptomes?
Físics: tremolors, sudoració, palpitacions, tensió muscular, sensació d’ofec, mal de cap,…
Psicològics: preocupacions, inquietud, nerviosisme, por/pànic, inseguretat, insomni, hipervigilància,…
Conductuals: plorar, tartamudejar, quedar-se paralitzat/da, evitació de les situacions ansioses, menjar en excés/menjar menys, beure en excés, fumar,…
Quines són les causes?
Les causes poden ser múltiples i depèn de cada persona.
En general, qualsevol situació que impliqui un perill físic (ja sigui real o imaginari), situacions de gran incertesa a diferents nivells (social, econòmic, familiar,..) o fins i tot, situacions quotidianes (treballar, estudiar,…).
Altres possibles causes poden ser: un problema de salut físic, el consum de drogues, una experiència traumàtica, l’acumulació d’estrès i altres trastorns de salut mental.
Altres causes que actúen com a fertilitzant de l’ansietat són les que anomeno “les perles de la corona”: Autoexigència, Perfeccionisme, No posar límits, No respectar-se, No dir el que penso, No fer el que m’agradaria, Treballar massa, Evitar els conflictes, i un llarg etc…
Com reduïm l’ansietat fruit de les preocupacions?
Moltes vegades pensem que preocupar-nos és positiu perquè ens ajuda a resoldre els problemes, però realment no és així, només ens treu energia!
Les preocupacions creen una sobrecàrrega cognitiva que impacta de manera especial en el sistema límbic, la zona del cervell que gestiona les emocions. Per tant, quan ens preocupem dificultem una bona gestió emocional i augmenta l’ansietat.
Preocupar-se = insatisfacció, patiment i ansietat.
Primera regla d’or
Ocupa’t de les coses que SI depenen de tu (zona d’influència) i desocupa’t del que NO controles (zona de preocupació).
Hem de saber reconèixer quan estem en una zona o en l’altra.
La zona de preocupació és aquella en la que pensem sobre coses que no estan sota el nostre control, sobre possibles amenaces que poden passar, o per exemple els famosos “i si…”.
La majoria de les preocupacions no depenen de tu. Depenen del pas del temps, de terceres persones, de la vida, del destí, de la sort, etc. Per tant, quan inverteixes energia en elles, la malgastes, perquè no serveix de res.
En canvi, a la zona d’influència SI que tens el control i et pots ocupar realment de la situació o el problema perquè n’ets l’únic responsable.
Posem un exemple
La Marta té unes oposicions i està molt preocupada per aprovar. Quina és la seva zona d’influència? Tot el que té a veure en estudiar i prepar-se l’examen. Si s’enfoca en això, s’està OCUPANT de la situació. Perfecte! En canvi, quina és la zona de preocupació? Tot el que té a veure amb si l’examen serà fàcil o no, quantes candidates més hi haurà,, si les altres ho tindran més o menys preparat, si aquell dia té un lapsus i es queda en blanc, etc. Tots aquests pensaments no ajuden a la Marta, només li treuen energia i li augmenten l’ansietat!
Segona regla d’or
Ocupa’t només d’allò que passa ARA I AQUÍ.
La matexa paraula PREocupar-se ja ens indica que ens estem avançant a un problema/situació que encara no existeix.
Ens ocupem d’allò que és real i ho podem situar en el nostre present. I en canvi, ens PREocupem d’allò que imaginem que pot passar en un futur o d’allò que ja forma part del passat.
Per rebaixar el malestar i ansietat que causen les preocupacions és important que siguem conscients que no són reals ja que no són situacions que estan passat ara i aquí.
A teràpia, a través de vàries tècniques aprofundim i aprenem a gestionar les preocupacions per reduir l’ansietat.
Demana la teva cita enviant-me un mail o al 689 560 113.